Rogue Trader: Nick Leeson

Om du fick ställa en fråga till mannen som förlorade en miljard dollar, vad skulle det vara?

Många har misslyckats i finansbranschen sedan dess, men egentligen finns det bara en Rogue Trader som alla känner till – Nick Leeson, mannen vars riskfyllda handel i Asien förde Barings Bank i konkurs.

Snart kommer han till Sverige för att berätta hela historien – och du och ditt företag kan boka ett föredrag via Eblana Communications.

Leeson var vinnaren som förlorade allt – pengarna, lyxlivet, hustrun och till slut friheten då han fick sitta i fängelse i Singapore för det han gjorde. Han släpptes 1999 när han han fick cancer men lyckades sedan besegra sjukdomen. Han bor numera på Irland med sin nya hustru och parets tre barn.

Leeson ångrar djupt det han gjorde men säger att han var inte ensam om det – så länge han tjänade stora vinster för Barings var det ingen som brydde sig hur det gick till.

Dessvärre säger han att det lätt kan hända igen om inte vi tar åt oss lärdomarna från Barings:

Det jag gjorde händer fortfarande dagligen i finansbranschen. Det finns aldrig tillräckligt med fokus på riskhantering eller på compliance, som i slutändan faktiskt kan spara pengar.

Rogue Traderns berättelse är givande inte bara för börshajar och finansfolk – alla kan lära sig något av hans historia av vad som händer när företagskulturen och bolagsstyrningen sviker. Nick har pratat inför såväl bankirer som advokater, finansfolk och politiker om sin starka tro på god sed och styrning i näringslivet.

Leeson har länge samarbetat med Philip O’Connor och Eblana Communications i Norden och planerar ännu ett besök i mars 2013.

 

För att boka Nick som föreläsare mejla philip (at) eblana.se eller ring på +46707217715.

Comments are closed.